אם לא תשאל, איך תדע?

כמובן, רק עליך לעדכן את ביטוח לאומי שהנך שכיר/ה וגם עצמאי/ת, ובסוף שנה עליך להגיש דוח, עליך לצרף את טפסי ה 106 שלך ושל בן הזוג לדוח השנתי.

שלילי. עוסק פטור הוא עוסק הפטור מדיווחים שוטפים למע”מ. עוסקים מורשים וחברות בע”מ, חייבים בדיווחים למע”מ מדי חודש או חודשיים, בהתאם לגודל הפעילות. עוסק פטור פטור מדיווחים אלו, אך חייב בדיווח שנתי למע”מ על גובה הכנסותיו מהעסק (הצהרת עוסק פטור).

תקרת ההכנסות מעסק לעוסק פטור היא 98,707 ₪ לשנת 2017, אך ישנם בעלי מקצוע שלא יכולים כלל להירשם כעוסק פטור כגון: רואה חשבון, עורך דין, רופא, יועץ מס, מנהלת חשבונות, אדריכל, ארכיטקט אגרונום וכו’.

ישנן שמועות שיוצאות ממשרד האוצר שהתקרה עומדת לעלות, לא ברור האם יהיה שינוי. ההערכה היא שתהיה העלאה של התקרה, אך היא לא תהיה 500,000 ₪ אלא יותר לכיוון ה- 200,000 ₪. התקרה הזו תאפשר להרבה עסקים שהם קטנים עדיין, אבל עברו את תקרת העוסק הפטור כיום, להתנהל בצורה פשוטה יותר עם פחות בירוקרטיה ופחות דיווחים לרשויות המס.

לעוסק פטור יש יתרונות רבים על פני עוסק מורשה:
הוא לא חייב בהוצאת חשבוניות מס ודיווחים שוטפים למע”מ.
עוסק פטור חייב בניהול ספר תקבולים ותשלומים, יותר קל ויותר זול לנהל את זה לעומת עוסק מורשה שחייב בניהול ספרים בתוכנה ייעודית.
מכיוון שמע”מ לא גוזר ממנו את חלקו, עוסק פטור יכול להציע מחיר יותר תחרותי ללקוחות שלו.

הלקוחות שלך ידעו שאתה עסק קטן שכן מחזורך השנתי אינו עולה על 98,707 ₪ (לשנת 2017) אם הרושם חשוב לך יתכן ועדיף לך להירשם כעוסק מורשה.
כעוסק פטור אתה לא משלם למע”מ את המע”מ על העסקאות שלך, אבל מצד שני, אתה לא רשאי לקזז מע”מ תשומות, כך שאם אתה לפני פתיחת עסק, ועליך להשקיע השקעה ראשונית ניכרת בציוד, יתכן ועדיף לך להירשם כעוסק מורשה על מנת לא לאבד את המע”מ על הציוד.

אתה אמנם לא יכול לקזז את המע”מ בגין התשומות, אבל הוצאות מקטינות את הרווח, וככל שהרווח השנתי נמוך יותר, תשלומי המס נמוכים יותר. זכור: כעוסק פטור אתה פטור ממע”מ, אבל אינך פטור מתשלומים למס הכנסה.

כאשר אתה ממלא את טופס פתיחת תיק במע”מ, שואלים אותך מה המחזור השנתי המשוער, הכול תלוי במה שתצהיר. אם תצהיר על רווח משוער של 100,000 ₪, ירשמו אותך כעוסק מורשה, אם תצהיר על מחזור משוער של 50,000 ₪, ירשמו אותך כעוסק פטור (בתנאי שאתה לא נימנה על בעלי המקצועות שאינם יכולים להירשם כעוסק פטור).

חיובי. אם אתה עוסק פטור ועברת את התקרה המותרת, באופן אוטומטי יעבירו אותך לעוסק מורשה (לשם כך כעוסק פטור אתה מחויב בהצהרת עוסק פטור עד ליום 31.1. לשנה העוקבת), אבל אם אתה עוסק מורשה ואתה רוצה לחזור להיות עוסק פטור, עליך להראות שבמשך שנתיים לא עברת את התקרה של עוסק פטור ואז להגיש בקשה במשרדי מע”מ.

שלילי. מעשה אין חוק שמחייב עוסק פטור או עוסק מורשה במינוי רואה חשבון או יועץ מס. חברה בע”מ חייבת לעומת זאת במינוי רואה חשבון מכוח סעיף 154 לחוק החברות, אבל עליך לעשות את החשבון עם עצמך, האם כדאי לך לעשות את הדוח לבד ולחסוך על ידי כך כסף או לתת לבעל מקצוע לעשות את העבודה ועל ידי כך להוריד את זה ממך. לעיתים זול עולה ביוקר !

עוסק זעיר שייך להיסטוריה הרחוקה בדומה לדינוזאור. ביום 1.7.2002 בתיקון 23 לחוק מע”מ בוטל עוסק זעיר, כיום יש עוסק פטור ועוסק מורשה.

  • אתה חייב בדוח שנתי למס הכנסה.
  • דיווח שנתי למע”מ (עד ה31.1 לשנה העוקבת של שנת המס) כדי שיראו שלא עברת את התקרה המותרת.
  • דיווחים שוטפים לביטוח לאומי ומס הכנסה.

אין רשימה סגורה של הוצאות, כעיקרון כל הוצאה שתרמה לך ביצור ההכנסה, אבל יש הוצאות שלא מוכרות במלואם, כגון הוצאות רכב, ויש הוצאות שפרקטית לא מוכרות כלל כגון ארוחות במסעדות, מומלץ להתייעץ עם בעל מקצוע.

חיובי. הסבירות שתקבל דרישה להצהרת הון ראשונה בשנת פתיחת העסק היא גבוהה. כשכיר, למעט מקבלי משכורות גבוהות מאוד לא נדרשת להצהרת הון, כעצמאי, תידרש להצהרת הון אחת לכמה שנים.

מבחינת הוראות ניהול ספרים, עוסק פטור חייב בהוצאת קבלות ופטור מהוצאת חשבונית מס, שכן אינו חייב בדיווחים שוטפים למע”מ, אבל החוק אינו מבדיל בין עוסק מורשה לעוסק פטור לעניין חשבוניות עסקה.
עוסק מורשה שמוציא חשבוניות מס, לא חייב בהוצאת חשבוניות עסקה, אבל עוסק פטור שאינו מוציא חשבוניות מס, למעשה חייב בהוצאת חשבוניות עסקה בנוסף לקבלות, אבל בפועל מעטים יודעים זאת ועוד מעטים יותר אכן מבצעים זאת.

שלכם,
ענת אשד גלזר, רו”ח

* הטקסט הכתוב בלשון זכר מטעמי נוחות בלבד, ומיוחד לנשים וגברים כאחד.

שתפו את הפוסט

תגובות פייסבוק

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שירותי המשרד

הנהלת חשבונות וראיית חשבון

FineNancy

FinanSoul

תכנית עסקית

גיוס הון ואשראי

ניהול כספים במיקור חוץ